تراکتور

تراکتور چیست؟

تراکتور کشاورزی یکی از مهم ترین صنایع در کشورها، از جمله ایران عزیز، است و به هر میزان یک کشور در این صنعت پیشرفت کند یک گام به سمت توسعه ی اقتصادی برداشته است. ادوات کشاورزی از مهم ترین بخش های صنعت کشاورزی هستند. در گذشته به دلیل عدم پیشرفت تکنولوژی از ادوات بسیار ساده ای استفاده می شد اما امروزه به دلیل پیشرفت ماشین آلات صنعتی به خصوص در حوزه ی کشاورزی از ادوات مکانیزه استفاده می کنند. تراکتور کشاورزی یکی از مهمترین ماشین آلات مورد استفاده در این صنعت است که کاربرد های فراوانی دارد. در این مقاله قصد داریم تا در خصوص ویژگی ها و مزایا و معایب این وسیله ی پرکاربرد نکاتی را یادآور شویم. لطفا تا پایان با ما همراه باشید.

تعریف تراکتور کشاورزی

واژه تراکتور در لغت به معنی کشنده است و ریشه در زبان انگلیسی دارد. در واقع تراکتور (tractor) اسم فاعل فعل انگلیسی (traction) به معنی کشیدن است. از این ماشین جهت حمل بار و یا ابزار موردنیاز در مزرعه و باغات استفاده می‌کنند. تراکتورها بر حسب معیارهای متفاوتی دسته‌بندی می‌شوند. یکی از مهم‌ترین دسته‌بندی‌های این وسیله دسته‌بندی بر اساس نوع و تعداد چرخ است که براین‌اساس به انواع زیر تقسیم می‌شوند.

  • تراکتور دارای دوچرخ متحرک
  • تراکتور دوچرخ مجهز به پلوس قفل‌دار
  • تراکتور دارای چهارچرخ متحرک
  • تراکتور چرخ زنجیری
  • تراکتور دارای چهارچرخ متحرک

تراکتور کشاورزی به انواع زیر تقسیم می شوند

تراکتور همه کاره

این وسیله ساختاری بسیار شبیه به تراکتورهای چهارچرخ دارند. در این تراکتور می‌توان فاصله بین چرخ‌های عقب و جلو را تنظیم نمود. به دلیل ساختار ویژه این نوع از تراکتورها باعث می‌شود که نوع عمومی یا همه کار در هنگام عبور از تپه‌ها و زمین‌های شیب‌دار دارای تعادل بیشتری باشد. از موارد کاربرد تراکتورهای همه‌کاره می‌توان به استفاده از آن‌ها در زمین‌های کشاورزی، شخم زدن، مسطح نمودن خاک و جاده کشی اشاره کرد.

تراکتور های شاسی بلند

از ویژگی‌های بارز تراکتور شاسی‌بلند عریض بودن شاسی جلویی آن است که قابلیت تنظیم ارتفاع از زمین را نیز دارد. از موارد کاربرد بسیار مهم تراکتور شاسی‌بلند می‌توان به استفاده از آن هنگام سله شکنی محصولات ردیفی پا بلند اشاره کرد.

تراکتور باغبانی

این نوع تراکتور مخصوص فضاهای باغی است که تراکم گیاه در آن‌ها بالا است. تراکتور باغی خود به دو نوع زنجیری و چرخ‌دار تقسیم می‌شوند.

تراکتور باغی چرخ دار

دارای چرخ‌های باریکی هستند که فاصلهٔ بسیار کمی با یکدیگر دارند و فرمان و صندلی راننده نیز در مقایسه با انواع دیگر تراکتور در جای پایین‌تری قرار دارد و توسط یک فضای حفاظتی حفاظت می‌شود.

تراکتور باغی زنجیری

دارای شاسی کوتاهی است و ارتفاع کوتاهی دارد که بتواند به‌راحتی در بین درختان حرکت کند و به شاخ‌وبرگ گیاهان برخورد نکند.

تراکتور چمن زنی

از این تراکتور برای چمن‌زنی استفاده می‌کنند و می‌توان جهت مواردی همچون: حفر گودال، خاک‌برداری، برش چوب و کاشت بذر و… از آن استفاده کرد. کاربردهای دیگری نیز برای تراکتور چمن‌زنی نیز وجود دارد که از جمله آنها می‌توان به: برف‌روبی، دیسک زدن، عملیات وجین، و سم‌پاشی نیز اشاره نمود.

دسته‌های دیگری از تراکتور کشاورزی نیز وجود دارند که به طور تیتروار به آن‌ها اشاره می‌کنیم

روش کار با تراکتور؛ نکته‌ای که هر کارور تراکتور باید با آن آشنا باشد

تراکتورها هم درست مانند سایر ماشین‌آلات ساخته شده توسط انسان باهدف ایجاد رفاه و آسایش ساخته شده‌اند. این ماشین فوق‌العاده یکی از مهم‌ترین ادواتی است که ما در کشاورزی از آن استفاده می‌کنیم. چگونگی روش کار با تراکتور، بیش از هر چیزی یک مهارت بزرگ شمرده می‌شود. یک راننده حرفه‌ای باید بتواند در سطوحی بیش از حد ساده و به‌اندازه نیاز خود به روش سرویس تراکتور هم آشنایی داشته باشد.

استارت اولیه و روشن؛ گام اول روش کار با تراکتور

روشن‌کردن تراکتور شاید در نگاه اول ساده به نظر برسد اما در صورت رعایت‌نکردن نکات ایمنی ممکن است خطرات زیادی برای ما ایجاد شود. در درجه اول فردی که می‌خواهد روش کار و رانندگی با تراکتور را یاد بگیرد باید از توان جسمانی مناسبی برخوردار باشد. همچنین استفاده از کفش و لباس مناسب نیز از اهمیت بالایی در این زمینه برخوردار است. پیش از استارت زدن باید از تراکتور یک بازدید عمومی داشته باشید و صندلی را نیز متناسب با راننده تنظیم کنید. دنده در زمان استارت زدن باید در حالت خلاص باشد. اصول ایمنی روش کار با تراکتور به ما می‌گوید که نباید تراکتور را در محیط سربسته روشن نگه داریم.

گام دوم روش کار با تراکتور در زمینه رانندگی؛ شروع رانندگی با این وسیله

پیش از هر چیزی ترمز دستی باید در حالت کشیده شده قرار بگیرد. سپس اهرم‌های دنده، محور انتقال نیرو و سیستم هیدرولیک نیز باید به حالت خلاص درآورده شوند. برای آن دسته از تراکتورهایی که کلید خاموش‌کن دارند، باید آن‌ها را در حالت غیرفعال خود قرار دهید. در مرحله بعدی باید وضعیت سوئیچ تراکتور را به حالت روشن تغییر دهید.

چگونه می‌توانیم تراکتور را به شکل مناسب متوقف کنیم

یکی از نکات بسیار مهمی که باید در زمینه روش کار با تراکتور بدانید، چگونگی متوقف کردن صحیح آن است. توقف تراکتور نباید با شدت بالا و با استفاده از ترمزهای شدید، انجام شود. بعد از توقف، باید ترمز دستی را کشیده و سپس بعد از اینکه موتور سرد شد، تراکتور باید خاموش شود.

بعد از اینکه از خاموشی کامل تراکتور اطمینان حاصل کردید، تراکتور را باید در دنده سنگین قرار دهید تا در صورت نقص فنی ترمز دستی، وسیله نقلیه در حالت خلاص شروع به حرکت نکند. بهتر است تراکتور را در زمین شیب‌دار پارک نکنید. در صورت پارک کردن در این زمین‌ها، باید از موانعی باید مثل سنگ برای چرخ‌های عقب استفاده کنید. همچنین جهت چرخ‌های جلو باید به سمت مخالف جاده و یا فضای باز قرار بگیرد.

جدیدترین مقالات تراکتور

مهسا اخلاقی

تراکتورهای کشاورزی

بهترین تراکتورهای کشاورزی برای افزایش بهره‌وری یکی از مهم‌ترین موضوع‌های قابل‌بررسی در زمینه ماشین‌آلات کشاورزی انتخاب بهترین تراکتورهای کشاورزی است.

بیشتر بخوانید »
محصول دیگری وجود ندارد